söndag 1 april 2012

Rågsurdegsbröd med dinkelkorn

Nu var det hemskt länge sedan jag bloggade. Skolan och mitt musikintresse har tagit upp stora delar av min tid och ork men här kommer i alla fall ett recept:

Rågsurdegsbröd med dinkelkorn 
100g rågsurdeg
200g rågmjöl
750g vetemjöl special
750g vatten
20g salt
100g kokta dinkelkorn.

  1. Blanda alla ingredienser.
  2. Låt degen jäsa 12h och vik degen en gång under tiden. Det går bra att jäsa degen över natten och vika den antingen på morgonen eller kvällen.
  3. Stöt degen, dvs slå den med knutna nävar så att volymen minskar och luftbubblorna blir mindre. Låt sedan degen jäsa ytterligare 11/2 h.
  4. Stöt degen igen och forma den sedan till två bröd.
  5. Låt de jäsa 2h och värm under tiden en baksten på 275°.
  6. Skjutsa in bröden på stenen och grädda dem 40 minuter. Sänk temperaturen till 150° när de blivit lagom mörka.
  7. Låt bröden svalna på galler. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar