lördag 14 juli 2012

Sylt

Nu är det högsäsong för syltkokandet. Hallon, vinbär, jordgubbar och krusbär är mogna och behöver konserveras och förädlas till sylt och marmelad. Jag har kokat sylt på jordgubbar och hallon och marmelad på svarta vinbär. Kokat stämmer egentligen inte. Jag bakade nämligen sylten i 100° varm ugn och då kokar den aldrig riktigt. På så vis bevaras mer av bärens smak och konsistens.

 Hallonsylt

Baka hallon och 300g socker per kilo bär i ett långpanna på 100° och rör om några gånger under tiden så att sockret löser sig. Hur lång tid som behövs beror på hur mycket sylt du gör och hur stor långpannan är.


 Ugnssyltade jordgubbar

Baka jordgubbar, 300g socker per kilo, och 1/2 vaniljstång per kilo bär i ett långpanna på 100° och rör om några gånger under tiden så att sockret löser sig. Här får du fasta bär i ett sött och vaniljsmakande spad. Spadet är gott att hälla som smakförstärkare på färska jordgubbar, till exempel som på bilden med yoghurt och jästpannkakor.

 Svartvinbärssylt

Koka svarta vinbär med 1 dl vatten och 1/4 vaniljstång per kilo i cirka 20 minuter. Häll i 500g socker per kilo bär och koka i ytterligare 10 minuter. Precis som tidigare beror tillagningstiden på mängden sylt och grytans storlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar