torsdag 6 mars 2014

Surdegssemlor

Det här är de godaste semlorna jag nånsin bakat. De var saftiga, fluffiga och smakade precis lagom mycket kardemumma. De jästes enbart på surdeg och smaksattes med nymald kardemumma.

Jag tycker att nymald kardemumma är helt överlägsen färdigmald. Allra godast blir det om man tar kardemummakärnor från hela kapslar, men det blir även mycket bättre om man köper hela kardemummakärnor. Om man lägger ner tid och möda på att baka egna semlor tycker jag att man ska ta sig tid mala kardemumman och få mycket bättre smak.




Att baka söta bullar på surdeg är inget jag rekommenderar för nybörjare. Som nybörjare är det klokt att blanda i ett gram jäst i degen, men om man känner sig säker på surdegens jäsförmåga är det en rolig utmaning. Det svåra är att lyckas jäsa upp en fluffig bulle utan att jästen och bakterierna hinner äta upp allt socker. För att åstadkomma det har jag några trick som ger jästen de bästa möjliga förutsättningarna:
  • Baka på surdegen i ett tidigt stadie av jäsningen. Jästen trivs bäst i surdegen när den inte blivit så sur. Det kan du känna på surdegens lukt och konsistens. Luktar surdegen kraftigt stickande är den väldigt sur. När surdegen blir sur bryts glutentrådarna som ger den fasta och sega konsistensen ner. Baka på surdegen när den har fast och seg konsistens och en mild doft så får du mycket jäst och lite mjölksyrabakterier.
  • Håll ljummen degtemperatur. Mjölksyrabakterierna gynnas av varm och kall degtemperatur, medan jästen trivs som bäst när degen är ljummen, cirka 24°. Därför värmer jag mjölken ljummen i mikrovågsugn.
  • Håll ljummen jästemperatur åt bullarna. Genom att jäsa bullarna i en avstängd ugn med en långpanna fylld med varmt kranvatten skapar man en varm och fuktig miljö åt bullarna som gynnar jästen. Precis som degtemperaturen ska den ligga runt 24°. Vissa bagare påstår även att fukten gör att det jäser bättre, men jag förstår inte varför det skulle spela in. Dock tror jag att det är bra att ytan på bullarna inte torkar. En torkad yta kan minska expansionen när de gräddas.
  • Baka ut bullarna tidigt. När man bakar ut bullarna i början av jäsningen har degen inte hunnit bli särskilt fluffig och då minskar mängden luft man pressar ur bullarna när man bakar ut dem och slutresultatet blir fluffigare.


Den långa jäsningen ger bullarna luftblåsor i ytan.

Varför ska man då baka semlor på surdeg om man inte vill att de ska vara sura? Surdegen ger dem bättre konsistens och mer smak. I surdegen finns många olika sorters jäst och bakterier det gör att de får en mer komplex smak än bullar bakade på jäst. Den långsamma jäsningen ger också bättre smak och konsistens. Dessutom är det ju en rolig utmaning att baka semlor på surdeg.


Vetedeg (till 16 st lagom stora semlor)
50g vetesurdeg
500g vetemjöl special
300g ljummen mjölk
100g socker
5g nymald kardemumma (
knappt en 1 msk)
5g salt (knappt 1 tsk)
100g smör


  1. Blanda alla ingredienser till degen utom smöret. Plocka fram smöret och låt degen vila en timme. Då byggs glutentrådarna i degen upp utan att du behöver lyfta ett finger. Om du hellre knådar i maskin kan du hoppa över det. 
  2. Knåda in smöret i degen och fortsätt knåda tills den är slät och seg. Låt degen vila tre timmar.
  3. Baka ut bullarna och lägg dem på en plåt. Här beskriver Sara Wennerström hur man formar runda bullar med samma teknik som bagarna på St Jakobs Bageri lärde mig.
  4. Sätt in plåten i en avstängd ugn och lägg en långpanna med varmt kranvatten på ugnens botten. Temperaturen i ugnen ska bli ca 26° och sedan sjunka långsamt. Låt bullarna jäsa 14h, gärna över natten.
  5. Ta ut plåten med bullarna ur ugnen och värm den till 210°. Jag valde att lämna plåten med vatten kvar i ugnen för att jag tror att ångan ger dem bättre yta, men du kan ta ut den om du tycker att den är jobbigt med vattenångan när du öppnar ugnen. 
  6. Grädda bullarna i 10-15 minuter och låt de svalna under en handduk. 

1 kommentar:

  1. De blev perfekta ända tills jag satte in dem i ugnen och lät de stå med en plåt vatten över natten. På morgonen var det platta, sorgliga utjästa saker… helt misslyckat, även om de jäste lite vid gräddning. Mer tekakor än semmelbullar.

    SvaraRadera