måndag 20 december 2010

Äppelpaj med rosenkvitten och tonkaparfait (4 port)

Det här är en av mina godaste äppelkakor. Frasig mördeg och syrliga äpplen med rosenkvitten. Till pajen passar den parfymiga tonkaparfaiten med toner av bittermandel och vanilj.

Julia Childs mördeg
Steg 3
75g vetemjöl
en nypa salt
1 msk socker
60g smör
ca 2 msk vatten

  1. Nyp ihop mjöl, salt, socker och smör. Klumparna ska bli lite större än havregryn.
  2. Häll i vattnet och nyp ihop det till en smulig deg med ena handen.
  3. Tryck degen med bakre delen av handflata. Gör det på lite deg i taget och arbeta dig igenom hela degen. Detta plattar ut smörklumparna och ger bottnen dess frasiga konsistens.
  4. Låt degen vila i kylskåp 2h.
  5. Kavla ut degen till en cirkel. Lägg degen i en pajform (ca 20 cm i diameter).
  6. Grädda den gyllenbrun på 200°.
Fyllning
3 äpplen (belle de boscoup)
80g rosenkvittenmarmelad
60g honung
  1. Skiva äpplena och lägg de över degen. Blanda marmeladen och honungen och häll det över äpplena.
  2. Grädda pajen på 175° i 20-30 minuter.
Tonkaparfait
40g strösocker
3 äggulor
1 msk vatten
1 tonkaböna
1/2 snittad vaniljstång
1 dl grädde
  1. Vispa alla ingredienser utom grädden till en fluffig sabayone över kokande vattenbad eller på induktionsspis. Du måste vispa hela tiden. Plocka upp vaniljstången och tonkabönan. 
  2. Vispa grädden och vänd ner den i sabayonen.
  3. Fyrs det i tre timmar. Låt parfaiten tina sig mjuk innan du serverar den.

1 kommentar:

  1. Karin från Växjö28 december 2010 kl. 13:17

    Vilka härliga recept och vilka fina bilder. En riktigt fin blogg, som jag ska ta recept ifrån när jag är sugen på något gott och lyxigt.
    Kul att se vad du håller på med. Jag som skriver är Karin, Sara och Malins mamma, som du träffade på Sardinien för evigheter sedan.

    SvaraRadera