Vaniljmarinerade apelsinklyftor (3-4 portioner)
Det här receptet har jag skrivit massvis med gånger på bloggen. Det är för att det är väldigt gott och passar till mycket. Receptet bygger precis som jordgubbssalladen på ett recept av Patrik Fredriksson. De här recepten får mig att undra varför vanilj traditionellt mest används i gräddiga samanhang.
3 st blodapelsiner
30g socker
1/2 vaniljstång
- Filéa apelsinerna och ta vara på saften. Snitta vaniljstången
- Koka socker, vaniljstång och apelsinsaft i fem minuter.
- Marinera apelsinklyftorna i sockerlagen några timmar.
Mandelkrisp
Här utgick jag från receptet på Amaretti ur Bo Hagströms kokbok "Italienska Desserter". I orginalreceptet görs smeten i mixer men vår mixer är trasig. Därför fick jag hacka mandlarna förhand vilket gjorde att kakorna blev annorlunda. De blev väldigt krispiga och det passade bra till den här rätten.
50g skalad mandel
10g pistagemandel
1 äggvita
125g florsocker
1 tsk grand marnier
1 nypa saffran
- Hacka mandel och pistagemandel fint. Blanda ned övriga ingredienser och vispa samman smeten.
- Bred ut det på en plåt och grädda det i 15 minuter på 175°. Det ska bli ljusbrunt.
- Låt kakan svalna och bryt det sedan i bitar.
Hyvlad choklad gör du genom att dra en kniv över en chokladkaka.
Det här ser jättesmaskigt ut. Enkelt men mycket med smaker.
SvaraRaderaTack!
RaderaDu har verkligen förstått grejen med den här här efterrätten. Enkelt och lätt men ände smakrikt.