onsdag 27 januari 2010

Ingefärspäron med tonka och yoghurtgrädde

Tonkaböna är en fantastiskt aromatisk krydda men tyvärr väldigt svår att hitta i Sverige. Den växer i stora träd i Venezuela. När den har skördats får den dra rom för att dra ut gifter men det förändrar också smaken. Efter en lång tids sökande hittade jag tonkaböna i Werners Gourmetservice sortiment.

Till Päronen
250g vatten
250g socker
1 bit ingefära
1kg päron
Till tonkagrädden
0,5dl yoghurt
1dl grädde
ca 1msk socker
lite riven tonkaböna
  1. Skala päronen och koka under tiden vatten, socker och ingefära till en klar sockerlag.
  2. Sjud päronen tills de blir vackert genomskinliga.
  3. Blanda yoghurt, grädde, socker och riven tonkaböna. Låt dra i kylskåp minst en timme.
  4. Lyft upp päronen och ingefäran och reducera sockerlagen. Om du vill spara några päron kan du lägga dem i en glasburk och täcka dem med sockerlagen.
  5. Vispa tonkagrädden tjock och luftig och servera.

2 kommentarer: