lördag 20 mars 2010

Rågsurdegsbaguetter

Jag använder en stor fördeg för att få mycket surdegssmak och en väl jäsande deg. Du kan byta ut mjölet mot vetemjöl special eller blanda i lite rågmjöl om du gillar en grövre baguette.

Fördeg
100g rågsurdeg
350g vatten
400g durumvetemjöl
Blanda ihop ingredienserna och låt det jäsa ca 15h.

Bortgörning
550g dinkel
ca 350g vatten
20g salt
  1. Knåda fördegen, mjölet och vattnet ca 10 minuter på låg hastighet.
  2. Häll i saltet och knåda  degen 5-10 minuter på hög hastighet.
  3. Låt degen jäs 3h och vik den 3-4 gånger under tiden.
  4. Dela degen i tre delar. Forma till tre baguetter.
  5. Låt bröden jäsa i cirka 2,5h. Värm en baksten på 275°. Sätt en plåt på bottnen av ugnen.
  6. Skjutsa in bröden på stenen och häll vatten på den varma plåten.
  7. Ta ut baguetterna efter cirka 15 minuter. Spraya dem med vatten för en knaprigare skorpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar