måndag 8 mars 2010

Mörk chokladmousse och citrussallad med vanilj

En krämig chokladmousse som får sin konsistens av en sabayoneliknande äggkräm som konditorer kallar pâtè bombe. Här har jag utgått från Maria Escalantes recept i sydsvenskan.

Chokladmousse (4 små portioner)
1 äggula
1ägg
30g socker
10g vatten
11/3 dl grädde
100g mörk choklad
  1. Värm äggula, ägg, socker och vatten under ständig vispning tills det blivet en luftig och tjock kräm (85°). Vispa blandningen sval.
  2. Vispa grädden smält under tiden chokladen till 55°.
  3. Vänd ned hälften av grädden i chokladen och sedan äggkrämen och resterande grädde. 
  4. Kyl i ca 2h.

Tips! Smaksätt gärna moussen genom att byta ut vattnet mot kaffe eller apelsinlikör och apelsinskal. Blanda gärna i en nypa habanero för en spännande hetta.

Citrussallad med vanilj
2st apelsiner (gärna blodapelsin)
3st clementiner
30g socker
1/2 vaniljstång (tahitivanilj)
  1. Filéa frukterna och ta vara på juicen. Snitta vaniljstången.
  2. Sjud juicen, sockret och vaniljstången i cirka 10 minuter. Skrapa ur vaniljstången.
  3. Häll sockerlagen, och vaniljskrapet över frukten. Låt det dra i ca 2h.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar