torsdag 25 februari 2010

På resande fot

Manitoba, dinkel och vetesurdeg i en skolåda. Det perfekta bärbara skafferiet.
Vi har åkt till mormor i Finspång där vi spenderar sportlovet åkandes skidor. Självklart kan jag inte klara mig utan ett surdegsbak. I brist på hushållsassisten gör jag en handknådad örtbaguette med autolys.

 

Finspångsbaguette med autolys
400g vetesurdeg
350g manitoba
450g dinkel
550g vatten
20g salt
  1. Blanda surdegen, mjölet och vattnet. Låt vila 30 minuter. Detta är autolys. Istället för att knåda degen själv låter man tiden göra jobbet.
  2. Häll i saltet och knåda 10 minuter tills degen är väldigt seg.Låt den jäsa i ca 3h och vik den 4 gånger under tiden.
  3. Baka ut degen till 3 baguetter. Gör gärna en örtbaguette som du fyller med örter och olivolja och rullar som tradiotronella kanelbullar.
  4. Låt bröden jäsa i ca 3h.Värm två plåtar i ugnen, en på botten av ugnen för att skapa ånga och en till bröden (gärna en baksten som värmts i 2h).
  5. Sjutsa in bröden på den varma plåten och häll vatten på den andra. Grädda cirka 15 minuter. Spraya eller pensla de färdiga bröden med vatten för en knaprigare skorpa.
Örtfyllning
rosmarin
timjan
en vitlöksklyfta
olivolja
citronskal
färsk basilika
salt ovanpå bröden
  1. Krossa rosmarin, timjan och vitlök i en mortel. Häll i olivolja och mosa det.
  2.  Häll ner övriga ingredienserna och mosa det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar