måndag 12 april 2010

Kanelbullar

Jag bakade kanelbullar på påsklovet och de blev riktigt goda. Jag använde ceylonkanel och kardemumma från hela kapslar. Det gav en lite lyxigare smak. Surdegen ger en saftigare bulle. Metoden att först knåda degen utan smör används normalt till Brioche.

Deg (32 st)
1 msk nymald kardemumma
4dl mjölk 37°
200g vetesurdeg
1/2 tsk salt
180g strösocker
2ägg
50g jäst
ca 900g vetemjöl
200g tärnat smör
  1. Knåda alla ingredienser utom smöret till en seg och fast deg i ca 10 min. Blanda i smöret och knåda ytligare tio minuter. Nu ska degen vara seg, blank och lite klibbig.
  2. Låt degen jäsa 1h. Förbered under tiden fyllningen.
  3. Kavla ut degen till en platta och bre ut fyllningen. Nu kan du välja att göra de traditionella snurrorna där rullar ihop degen och sedan skivar den till bullar. Du kan också välja att snurra på fingrarna. Då får du inte en lika platt bulle. Vik en tredjedel av degen mot mitten och vik sedan den andra ovan på. Det kallas treslag. Sedan skär du den till 32 strimlor. Snurra en strimla tre varv runt dina fingrar och dra den till sist tvärs över och fäst den på undersidan.
  4. Låt bullarna jäsa 1- 11/2h.
  5. Pensla de med 1 vispat ägg för en blank yta och strö på pärlsocker. Grädda bullarna 10 minuter på 225°.
Fyllning ( 32 st)
100g smör
1msk vaniljsocker
75 g mandelmassa
50 g hackad mandel
1,5 msk nymald ceylonkanel
Rör alla ingredienser till en smidig massa.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar