Marsipan med bittermandel och vanilj
100g mandel
70g socker
30g vit sirap
1 msk hemgjort vaniljsocker
5st bittermandlar
1msk sötmandelolja
1/2 äggvita
- Skålla och skala mandeln. Torka den i ugn på 100° i cirka 1h.
- Mal mandel och bittermandel till ett fint mandelmjöl i mixer. Häll i övriga ingredienser och fortsätt mixa.
- Häll upp massan på en diskbänk och knåda den smidig. Rulla den till små ägg.
- Låt äggen torka i kylskåp över natten.
- Doppa de i tempererad choklad.
2st apelsiner
70g socker
1msk grand marnier
1msk hemgjort vaniljsocker
1msk hemgjort vaniljsocker
- Tvätta apelsinerna med en rotborste. Riv skalet med zestjärn och finhacka det. Skär bort skalet och allt det vita. Pressa juicen och spara hinnorna.
- Häll upp juicen, skalet och hinnorna i en långpanna och reducera det i ugn på 80° (gärna varmluft eller torkningsläge).
- Häll i sockret och värm det i ungen i 15 minuter. Rör om ibland för att lösas sockret.
- Blanda i likören och vaniljsochret och värm det i ugnen 5 minuter för att alkohol ska avdunsta.
- Låt blandningen svalna och fyll färdiga chokladskal med fyllningen. Täck med tempererad choklad.
Tips: Gör chokladskal genom att pensla knäckformar med tempererad choklad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar