måndag 5 april 2010

Påskgodis

 Marsipanägg, pralin med flytande apelsinfyllning och ägg av nougat doppade i choklad.

 Marsipan med bittermandel och vanilj
100g mandel
70g socker
30g vit sirap
1 msk hemgjort vaniljsocker
5st bittermandlar
1msk sötmandelolja
1/2 äggvita

  1. Skålla och skala mandeln. Torka den i ugn på 100° i cirka 1h.
  2. Mal mandel och bittermandel till ett fint mandelmjöl i mixer. Häll i övriga ingredienser och fortsätt mixa. 
  3. Häll upp massan på en diskbänk och knåda den smidig. Rulla den till små ägg.
  4. Låt äggen torka i kylskåp över natten.
  5. Doppa de i tempererad choklad.
Pralin med flytande apelsinfyllning
2st apelsiner
70g socker
1msk grand marnier
1msk hemgjort vaniljsocker
  1. Tvätta apelsinerna med en rotborste. Riv skalet med zestjärn och finhacka det. Skär bort skalet och allt det vita. Pressa juicen och spara hinnorna.
  2. Häll upp juicen, skalet och hinnorna i en långpanna och reducera det i ugn på 80° (gärna varmluft eller torkningsläge).
  3. Häll i sockret och värm det i ungen i 15 minuter. Rör om ibland för att lösas sockret.
  4. Blanda i likören och vaniljsochret och  värm det i ugnen 5 minuter för att alkohol ska avdunsta.
  5. Låt blandningen svalna och fyll färdiga chokladskal med fyllningen. Täck med tempererad choklad.
Tips: Gör chokladskal genom att pensla knäckformar med tempererad choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar