Citronsorbet i fläderläsk (10 port)
En klassisk och otroligt uppfriskande italiensk sorbet.
200 g vatten
2 msk hemgjort vaniljsocker
220 g vit sirap
3 gelatinblad
200 g mjölk
rivet skal från 2 citroner
270 g citronsaft
- Koka upp vatten, vaniljsocker och sirap till en klar sockerlag.
- Blanda i gelatinblad, mjölk, citronskal och saft.
- Kyl sorbeten i kylskåp och frys den i glassmaskin.
- Ställ sorbeten i frysen och ta fram den cirka 11 minuter före servering.
Om du kyler vattnet ordentligt innan det kolsyras håller det kolsyran bättre.
5dl kylt kolsyrat vatten
2,5 dl koncentrerad flädersaft
- Blanda vattnet och saften.
- Fördela läsken på 10 djupa tallrikar och lägg en liten kula citronsorbet i mitten
Det här receptet hittade jag på youtube och jag kunde inte låta bli att prova det. Det ger en väldigt ren chokladsmak och har en häftig lätthet.
http://www.youtube.com/watch?v=g28-9NVUHj0
Chocolate chantilly (10 portioner)
160g mörk choklad
160g vatten
- Förbered en skål med isvatten och ställ en annan skål innuti.
- Smält försiktigt chokladen i vattnet och vispa under tiden.
- Häll över chokladen i skålen i isvatten och vispa kraftigt. Detta är det avgörande momentet. Smeten ska först få lite tjockare konsistens som lättvispad grödde och efter en stund som chokladmousse. Då är den färdig att serveras. Den kommer stelna väldigt snabbt.
150g skalad mandel
150g socker
2 msk vatten
- Rosta mandlarna i ugn på 200°
- Karamellisera sockret med vatten.
- Blanda snabbt ned mandlarna och häll upp det på ett bakplåtspapper. Sära på mandlarna.
- Hacka mandlarna grovt karamellen stelnat.
Hallonsås
Blanda 500g frysta eller färska hallon med 200g socker och reducera det i ugn 1-2h. Rör om några gånger för att lösa sockret. Passera sedan sylten till en slät sås.
Presentation
Gör ett ägg av chokladen och lägg det mitt på en assiett. Ringla hallonsåsen runt om och strö hackade karamelliserade mandlar över.
Saftigt, fortsätt med detta, är grymt :)
SvaraRadera