söndag 3 oktober 2010

Frusen äppelkaka

För ett år sedan skapade jag den här skojiga efterrätten. Karamelliserad äppelsorbet, kaksmulor med mandel och karamell- och kanelsås. Precis som en knäckig äppelpaj fast frusen.
Den här gången var mina föräldrar bortsta därför gjorde jag bara sorbet till mig och in bror. Det är för lite för att göra det i glassmaskin så jag gjorde den i frysen och vispade några gånger. Det blev förvånansvärt bra. Den var bara lite isig i mitten av kulan

Karamelliserad äppelsorbet
1 gelatinblad
200g vit sirap
1,5 dl äppelmust
400g hackade äpplen (ca 4 stora äpplen)
pressad citron

  1. Lägg gelatinet i blöt.
  2. Karamellisera sirapen i en gryta. 
  3. Häll i äppelmusten och de hackade äpplena. Pressa i lite citron för att det inte ska oxidera.
  4. Sjud sönder äpplena. Passera smeten genom en finmaskig sil (chinoise eller såssil som jag kallar det). Smeten ska vara tjock som vaniljsås. Det blir olika konsistens med olika äppelsorter.
  5. Rör ner gelatinet och smaka av med citron. Kyl smeten i kylskåp. Det gör att den fryser snabbare och bildar mindre inkristaller.
  6. Frys sorbeten i glassmaskin eller i frys och vispa några gånger under tiden. 
  7. Låt den tina i 10 minuter innan servering. Tiden kan variera beroende på hur länge du fryst den. Servera en kula sorbet med kaksmulor och kanelsås.
Kaksmulor med mandel
50g smör
40g socker
60g vetemjöl
ev. en nypa salt
50-100g mandel (det är upp dig hur mycket mandel du vill ha)


  1. Arbeta smör, socker och vetemjöl till en smulig deg.
  2. Kyl degen i frys 30 minuter. Hacka under tiden mandeln. Sätt ugnen på 175°.
  3. Strö smulorna och den hackade mandeln över en plåt och grädda det ca 20 minuter. Rör runt efter 15 minuter. Då krossas kakan till smulor och det blir jämnare tillagat.
Karamell och kanelsås
60g socker
vatten
30g smör
60g äppelmust
1 stång ceylonkanel
  1. Koka socker och några droppar vatten till en gyllenbrun karamell. Vattnet gör att du för större kontroll över karamelliseringen.
  2. Lägg i smöret och låt det brynas.
  3. Häll i äppelmust och lägg i kanelstången. Sjud såsen i 10 minuter.
  4. Smaka. Smakar det för lite kanel behöver det koka längre. Det kan behövas extra vatten eftersom såsen reduceras.
Efter att ha ätit halva sin portion utbrister Alvar (min bror) "Det här var ju jättegott".

1 kommentar:

  1. Men du vad det här ser gott ut! Och låter gott också för den delen. Jag vill smaka på en gång! :)

    SvaraRadera