Rågsurdegsbullar
Det är fritt fram att ändra receptet. Byt ut mjölet mot andra sorter eller ändra vattenmängden.
400g rågsurdeg
700g vetemjöl special
100g rågmjöl
550-600g vatten
20g salt
ev rågflingor
ev rågflingor
- Knåda surdeg, mjöl och vatten i ca 15 minuter. Degen ska bli seg.
- Häll i saltet och knåda ytterligare ca 10 minuter.
- Låt degen jäsa ca 4 h. Vik gärna degen några gånger under tiden. Det gör att degen blir segare.
- Dela degen i 16 bitar (på mitten fyra gånger). Runddriv bullarna. Jag använde en teknik som jag lärde mig på Sankt Jakobs bageri. Jag kanske lägger upp en instruktionsfilm någon gång. Här är en teknik av Martin Johansson. Rulla gärna bullarna i rågflingor.
- Låt bullarna jäsa på en mjölad plåt i 3h. Värm ugnen med en plåt på botten 30 minuter innan gräddning.
- Snitta bullarna. Sätt in plåten och häll vatten på plåten. Grädda dem 20 minuter. Du kan behöva sänka temperaturen efter en stund för att de inte ska bli brända.
- Spraya bullarna med vatten och låt de svalna på ett galler.
Mm, vilken härlig skorpa! Alldeles lagom mörk.
SvaraRadera