måndag 1 november 2010

Färsk pasta

Färsk äggpasta har en segare konsistens och smakar mer än torkad pasta utan ägg. Det är väldigt roligt att göra pasta. Av någon anledning kan jag inte låta bli le när jag vevar ut pastan ur maskinen. Smaksätt gärna pastan med rivet citronskal från en citron.

Färsk pasta (4 portioner)
300g durumvetemjöl
2 stora ägg (110 g)
40g vatten
1 tsk salt
  1. Knåda alla ingredienser till en fast deg. Det är inte lönt att använda hushållsassistent där blir det bara en massa smulor som man måste knåda ihop förhand.
  2. Låt degen vila 2h i kylskåp. Det här gör att degen blir smidig.
  3. Dela degen i två delar. Platta till en degbit. Kavla den på det största läget på pastamaskinen. Vik den på längden och kavla den igen. Upprepa detta tills du har fått en seg och smidig platta. Kavla plattan med allt mindre läge. Jag brukar stanna på det näst tunnaste läget. Då brukar pastan bli lagom tjock. Skär nu pastan till strimlor.
  4. Koka pastan ett par minuter i saltat kraftigt kokande vatten.

Färsk pasta med grönkål, pinjenötter, tomat och ett glas slånbärsläsk

2 kommentarer:

  1. Egen pasta - det har jag alltid velat prova att göra! Roligare att bjuda på det, än något köpt och packeterat... :)

    SvaraRadera