Komponenterna blev inte perfekta men upplevelsen var ändå häftig. Det kändes som att äta blåbär mitt inne i en härligt doftande granskog. Troligtvis var det den känslan som Rene Redzepi var ute efter när han konstruerade orginalrätten men jag är övertygad om att den är mer välsmakande än min förenkling.
Chokladmousse, karamelliserade hasselnötter och kaffesås
Förra helgen gjorde jag den här efterrätten som jag tycker är raka motsatsen till den moderna och speciella efterrätt jag skrev om tidigare. Klassiska smaker som passar bra ihop - en god dessert helt enkelt.
Chokladmousse
1 äggula
1ägg
30g socker
10g vatten
11/3 dl grädde
100g mörk choklad
1 äggula
1ägg
30g socker
10g vatten
11/3 dl grädde
100g mörk choklad
- Värm äggula, ägg, socker och vatten under ständig vispning tills det blivet en luftig och tjock kräm (85°). Vispa blandningen sval.
- Vispa grädden smält under tiden chokladen till ca 55°.
- Vänd ned hälften av grädden i chokladen och sedan äggkrämen och resterande grädde.
- Kyl i ca 2h.
Karamelliserade hasselnötter
100g hasselnötter
100g socker
ev. 1 msk vatten
- Rosta hasselnötterna på 200° i ca 10 minuter. Låt dem svalna och gnugga sedan bort skalet med en handuk.
- Karamellisera sockret i en gryta. Om du har i en matsked vatten blir det lättare att kontrollera.
- Rör ned hasselnötterna och häll upp det på ett bakplåtspapper.
- Hacka det till lagom stora bitar.
Kaffesås
30g smör
30g mörkt muscovadosocker
1 dl espresso (helst bryggt med aeropress)
Bryn smöret och häll sockret och kaffet. Mixa med stavmixer vid servering.
Snygg blogg, är riktigt avundsjuk på dina bilder. Hur tar du dem?
SvaraRaderaTack, från början var det min pappa (som är fotolärare) som tog bilderna och gjorde rubriken. Nu är det jag som tar dem. Jag använder en systemkamera och sedan redigerar jag dem i photoshop. Det är därför som de blir så vita.
SvaraRaderaOm du tar bilderna utomhus mitt på dagen får du bra färger utan att behöva redigera.
Ofta zoomar jag in mycket för att få snygg oskärpa som på blåbärssorbeten till exempel.
Lycka till med fotograferandet