tisdag 7 juni 2011

Vetesurdegsbröd med mindre hål

I helgen gjorde jag ett ljust vetesurdegsbröd men det var större än en baguette och hade mindre hål än levai. Det blev saftigt är ännu godare dagen efter. Det här receptet är knådfritt. Det går att göra en knådad variant av brödet på levaidegen.





Vetesurdegsbröd med mindre hål
100g vetesurdeg
950g vetemjöl special
750g vatten
20g salt

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Låt det jäsa över natten (10-12h).
  2. Vik degen, låt den jäsa 30 minuter. Gör detta två gånger till.
  3. Dela degen i två delar, runddriv dem.
  4. Låt bröden jäsa ca 3h i jäskorg. Värm en baksten på 275°. Lägg en plåt på ugnsbottnen.
  5. Skjutsa in bröden på stenen och häll 1dl vatten på plåten. Grädda dem ca 30 minuter. Sänk temperaturen när de fått lagom mörk skorpa.

3 kommentarer:

  1. 20g salt är en väldigt normal mängd salt. Jag har det i de flesta av mina bröd

    SvaraRadera
  2. Behövs för smaken och hållbarhet ;-)

    SvaraRadera