söndag 25 juli 2010

Havtornssorbet med habanerotryffel

För några veckor sedan var vi på semester på Rügen. Där fanns havtorn över allt. I snabbköpet sålde de havtornsdryck, havtornsmarmelad och havtornslikör. Om man letade kunde man hitta i "Sanddorn mark" -havtornspuré. 
En havtornsbuske på vägen till Kap Arkona på Rügen 
















Havtornssorbet (4-6 portioner)
2 gelatinblad
100g vatten (1dl)
200g havtornspuré
250-300g vit sirap
  1. Lägg gelatinbladen i blöt och koka upp vattnet. Krama ur gelatinbladen och lös dem i vattnet. Blanda i havtornspuré och smaka av med sirap.
  2. Kyl smeten i kylskåp och frys den i glassmaskin. Förvara sorbeten i frys fram till servering.
Habanerotryffel
Habanero är världens tidigare starkaste chilisort. Därför måste du vara väldigt försiktig med den. 
Jag använder habanero för dess långsamma och kittlande hetta.
Habaneropulver finns att beställa på örtagården.
Använd choklad av hög kvalitet. Helst gjord på criolloböna.

60g choklad, 70% kakao
50g grädde
en nypa habaneropulver
hackad pistage mandel eller rostad mandel
20g hackad choklad
flytande honung
  1. Finhacka chokladen. Koka upp grädde och habaneropulver. Sila bort habaneron och  häll grädden över chokladen. Mixa eller rör blandningen slät.
  2. Låt tryffeln stelna och skär den till bitar.
  3. Lägg en bit tryffel på varje tallrik och strö över nötter och choklad. Ringla över lite god honung. 


2 kommentarer:

  1. Hej
    Ser att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Välkommen till min sida för att beställa mera. Vänligen Fredrik

    www.larssens.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kostar hälften så mycket om man beställer det från Rügen...

      Radera