lördag 12 februari 2011

Rågsurdegs baguette och tomatsoppa

Till lunch idag gjorde jag rågsurdegsbaguette och tomatsoppa.


 Långjäst rågsurdegsbaguette
Lång jästid ger baguetten kraftig surdegssmak.
150g rågsurdeg
875g vetemjöl special (eller 600g dinkel och 275g durum)
675g vatten
20g salt

  1. Kåda surdeg mjöl och vatten i ca 20 minuter. Degen ska bli seg och gå att dra till en tunn hinna.
  2. Häll i saltet och knåda 10 minuter till.
  3. Låt degen jäsa 10-12 h. Den här tiden är anpassad till vintern. Det var ca 18° när degen jäste. På sommaren blir det säkert mycket kortare tid.
  4.  Dela degen i 4 delar och forma de till baguetter.
  5. Låt de jäsa i ca 3h. Värm en baksten i ugnen 2h innan gräddning. Lägg en plåt på bottnen av ugnen
  6. Snitta baguetterna. Skjutsa i de på den varma stenen. Häll 1 dl vatten på plåten. Sänk temperaturen till 150° när bröden har fått fin färg. Ta ut dem tio minuter senare.
  7. Spraya bröden med vatten och låt de svalna på galler.
Tomatsoppa med basilika och vanilj
Vanilj och basilika ger en intressant ton på tomatsoppan,
1 schalottenlök 
1 vitlöksklyfta
1 selleriskälk
paprikapulver
500g passerad tomat
vatten
buljong
1/3 vaniljstång
kryddor (t.ex lagerblad, timjan, rosmarin, oregano)
Salt och svartpeppar
2 msk grädde
Basilika

  1. Hack lök, vitlök och selleri. Fräs det i olivolja. Blanda i paprikapulver. 
  2. Häll i passerad tomat, vatten och buljong. Koka upp.
  3. Snitta vaniljstången. Lägg i vaniljstång och kryddor i soppan. Koka 10 minuter.
  4. Smaka av med salt och peppar. Rör ner grädde och hackad basilika. Servera soppan med något gott bröd t.ex rågsurdegsbaguette.

1 kommentar:

  1. Gud vad gott! Både surdegsbaguette och tomatsoppa är en stor favorit i mitt kök. Spännande att ha vanilj i soppan!

    SvaraRadera