fredag 11 februari 2011

Tryfflar utan tempererad choklad

Idag gjorde jag två sorters tryfflar. Tidigare när jag gjort tryfflar har jag doppat dem i tempererad choklad. Nu struntade jag i det och gjorde fastare tryfflar istället. Jag slapp ett mödosamt moment och fick inte sämre resultat.
Kryddtryfflar och Kaffetryfflar
Kaffetryffel rullad i praliné (12 st)
Kaffet ger chokladen fin smak och syrlighet. Det passar bra ihop med praliné, karamellisera hasselnötter mixade till pulver.

60g Mörk choklad (ca 70% kakao)
20g starkt kaffe
15g grädde
10g glykos
50g hasselnötter
50g socker
1 msk vatten

  1. Hacka chokladen fint. Koka upp kaffet, grädde och glykos.
  2. Häll det över den hackade chokladen. Rör om tills all choklad smält. Svalnade tryffeln utan att all choklad smälte? Värm det i omgångar i micron tills chokladen smält. Rör om ofta.
  3. Gör praliné medas tryffeln stelnar: Värm ugnen till 200°. Rosta hasselnötterna i ca 10 minuter. Gnugga av skalen i en handduk. Karamellisera sockret och vattnet och häll det över nötterna. Låt det stelna. Bryt sönder det i bitar och mixa det till ett pulver.
  4. Dela tryffeln i 12 bitar rulla dem runda och täck dem med praliné.
Kryddtryffel
Kryddig och het tryffel rullad i kakao.
60g choklad
1/2 stång ceylonkanel
en nypa habaneropulver (väldigt stark chili)
2 lagerblad
10 korianderfrön
10g honung
35g grädde
kakao
  1. Hacka chokladen fint. Koka upp kryddorna, honungen och grädden. Sila bort kryddorna.
  2. Häll kryddgrädden över chokladen. Rör om tills all choklad smält. Låt det stelna.
  3. Dela tryffeln i 12 bitar rulla dem runda och täck dem med kakao.

TIPS!
Svalnade tryffeln utan att all choklad smälte? Värm det i omgångar i micron tills chokladen smält. Rör om ofta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar