Rågsurdegslevain
200g rågsurdeg
900g vetemjöl special
700g vatten
20g salt
- Blanda alla ingredienser in en stor bunke. Det behöver inte knådas. Låt det jäsa 12h.
- Värm en baksten i ugnen på 275°. Sätt en plåt i botten av ugnen.Vik degen. Låt den jäsa 30 minuter. Upprepa detta två gånger till.
- Dela degen i två delar. Forma dem till bröd men tryck inte ut någon luft. Så här brukar Martin göra och jag gör ungefär likadant.
- Skjutsa in bröden på stenen och häll ca 1 deciliter vatten på plåten. Sänk temperaturen när bröden är lagom mörka (det tar ungefär en kvart). Ta ut dem efter 30-40 minuter.
foto?
SvaraRaderaJag har tyvärr inget foto på det här brödet. Jag kan ta ett nästa gång jag bakar.
SvaraRaderaTackar för tipsen!
SvaraRadera/Jens
http://lyxigmat.blogspot.com/