Idag bakade jag en knådfri baguette på enbart dinkelsikt. Jag var rädd att degen skulle bli för lös på grund av att proteinerna i mjölet inte är bra på att bilda glutentrådar. Mot mina förväntningar blev degen seg och fin.
Dinkelbaguette
100g vetesurdeg
950g dinkelsikt
700g vatten
20g salt
Eventuellt 50g hela dinkelkorn
- Blanda alla ingredienser utom dinkelkornen. Degen behöver inte knådas men ingredienserna behöver vara jämnt fördelade.
- Låt degen jäsa 10-12h.
- Vik den 3 gånger med 1/2h mellanrum. Låt degen jäsa 1h innan du bakar ut bröden.
- Koka dinkelkornen mjuka i osaltat vatten.
- Dela degen i 4 delar och forma dem till baguetter. Strö dinkelkorn över bröden
- Låt de jäsa 2-3h. Värm under tiden en baksten på 275° och en plåt på botten av ugnen.
- Snitta bröden, skär tre långa snitt på varje bröd med en sylvass kniv eller ett rakblad.
- Skjutsa in baguetterna på den varma stenen och häll 1 dl vatten på plåten.
- Sänk temperaturen till 150° när bröden blivit lagom mörka (det brukar ta 15 minuter).
- Ta ut baguetterna när de gräddats totalt 30 minuter. Spraya de med vatten och låt de svalna på ett galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar