Knådfri rågsurdegsbaguette
150g rågsurdeg
925g vetemjöl
675g vatten
20g salt
- Blanda alla ingredienser. Degen behöver inte knådas men det behöver vara jämnt fördelat.
- Låt degen jäsa 10-12h.
- Vik den 3 gånger med 1/2h mellanrum. Låt degen jäsa 1h innan du bakar ut bröden.
- Dela degen i 4 delar och forma dem till baguetter. Täck dem med rågmjöl.
- Låt de jäsa 11/2-2h. Värm under tiden en baksten på 275° och en plåt på botten av ugnen.
- Snitta bröden, skär tre långa snitt på varje bröd med en sylvass kniv eller ett rakblad. Skjutsa in baguetterna på den varma stenen och häll 1 dl vatten på plåten.
- Sänk temperaturen till 150° när bröden blivit lagom mörka (det brukar ta 15 minuter).
- Ta ut baguetterna när de gräddats totalt 30 minuter. Spraya de med vatten och låt de svalna på ett galler.
Ser väldigt goda ut.
SvaraRaderaVad använder du för vetemjöl? Jäser du de 10-12 timmarna i kylskåp eller rumstemperatur?
Jag använder saltås vetemjöl special. Det är väldigt smakrikt men innehåller lite protein och ger därför en ganska lös deg.
SvaraRaderaDegen jäser i rumstemperatur.
Brukar du använda Warbro Kvarns sortiment? Du borde prova virvelmjölet, finns att köpa på småskaligt.se
SvaraRaderaJag har bakat med några av deras mjöl. Jag har en påse ljust dinkelmjöl (som är förvånansvärt mörkt) hemma. Det är väldigt smakrikt.
SvaraRaderaHur smakar virvelmjölet?
Hej hej
SvaraRaderaVill börja med att säga att jag blev jätteglad när jag hittade din blogg. Superbra!
Nu till mina baguetter. Följde ditt recept ovan fast jag bytte ut 125g vetemjöl mot rågmjöl. Min deg var efter att den hade jäst i ca 12h så kladdig att jag höll på att tappa fattningen och slänga den i slasken. Men efter att ha arbetat in mycket vetemjöl så var till ock med majoriteten av degen på bakbordet och inte runt fingrarna... Vad har jag gjort för fel. Den reste sig till dubbla storleken i bunken och sedan hade jag den i en stor gryta där jag vände på den en gång i halvtimmen ett par gånger. Använder Jan Hedhs vetemjöl och en surdeg som jag tror att det är fart i. Tacksam för svar.
//FRedrik
Roligt att du provade mitt recept!
SvaraRaderaDet är väldigt mycket vatten i det här brödet. Därför blir degen väldigt lös från början. När du viker degen ska du töja ut den och sedan vika ihop den, som Martin gör i den här filmen, http://www.youtube.com/watch?v=TEeJm2fPVx4
Vad menar du med Jan Hedhs vetemjöl, menar du manitoba cream? Det är ett proteinrikt mjöl och det borde bli en fast deg med det. Det behövs inte mer mjöl än det jag har skrivit. Jag gissar att du inte lyckades med vikningen.
Lycka till med nästa bak!