torsdag 12 augusti 2010

Superdegen med kinesisk gluten

Igår testade jag att framställa gluten på ett traditionellt kinesiskt sätt. Det blev seg och svampig massa som man kunde töja och dra i på många skojiga sätt. Jag slängde ner några bitar gluten i min levaideg och kunde därför blanda i 200g extra vatten. Det blev som hemgjort manitoba cream mjöl.



Gluten
I kina kallas det för falsk kyckling.
1kg vetemjöl
500g vatten
  1. Knåda mjöl och vatten till en fast deg med maskin eller för hand. Låt degen vila i 10 minuter.
  2. Knåda degen i ett durkslag under rinnande vatten. När det är en seg svamp av gluten kvar och vattnet inte längre blir vitt är det klart. Enligt receptet skulle det ta en kvart men för mig tog det 30 minuter.

Superdegen
400g vetesurdeg
400g dinkel
350g vetemjöl special.
850g vatten
120g gluten
20g salt
  1. Knåda surdeg, mjöl, vatten och gluten i 20 till 30 minuter. Degen ska bli seg och bilda långa trådar. 
  2. Häll i saltet och knåda degen cirka 20 minuter..
  3. Låt degen jäsa i cirka 4h. Vik den 3 gånger under tiden. Värm en baksten i ungen på 275° varmluft 2h innan bröden ska gräddas. Lägg en plåt på botten av ugnen
  4. Dela degen i 2 delar. Kavla försiktigt ut delarna och vik ihop de till 2 bröd. 
  5. Skjutsa in bröden på stenen och häll 1 dl vatten på plåten. Sänk temperaturen efter 20 minuter när bröden har blivit lagom mörka. Ta ut bröden efter 30- 40 minuter. Låt de svalna på galler. Spraya de varma bröden med vatten. 

De här bröden blev goda och höll sig saftiga lite längre än vanligt och fick väldigt fin seghet. Jag tycker inte det var värt arbetet men det var kul att testa det.


Vi testade att koka och woka några glutenbitar men trots alla kryddor vi använde smakade det mest deg.

9 kommentarer:

  1. Wow! Det här hade jag ingen aning om, spännande! Måste säga att din blogg är grym! :) Jag har själv en stor passion för matlagning (men mer hälso- och träningsinriktad) och det känns kul att hitta någon i sin egen ålder med ett lika, om inte större, intresse! (Jag har precis fyllt 17) Det brukar vara lite dåligt med det annars, folk går helst till Mc Donald's oavsett vad.. :) Fortsätt!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Hej Frej!!

    Måste säga att jag är imponerad av dig!! Du är jätteduktig på att baka!!

    Jag har själv hållt på med surdegsbakadet ett lite tag, och älskar det!!

    Jag har varit assistent åt Manred Enoksson och det var helt fantastiskt!! Man lär sig så mycket av proffsen!

    Häftigt att få praktisera hos en bagare!! Det är min dröm att få baka bröd i ett bageri! Fortsätt med ditt bakande du kommer att komma långt här i livet och nu har du en till följare på din blogg!!

    Mvh Milla

    SvaraRadera
  3. Hejsan Frej. Jag håller med dig. Att baka med surdeg ger en helt ny dimension till brödbakandet.
    Jag hittade dig genom att läsa om din metod att få fram gluten, via Martins blogg. Jag var just idag in till Malmö och Astrid och aporna, där jag stod och drog i en påse vetegluten pulver, skulle ha handlat det och puffat upp mina bröd lite till. Får prova din teknik istället.
    Lycka till med brödbaket!

    SvaraRadera
  4. Ska du käka gluten (seitan) måste det kokas först. Kolla här: http://www.oxon.se/seitan/ . Jag brukar dock göra det på glutenmjöl, det är enklare. Har tidigare funderat på om det funkar att blanda glutenmjöl i bröd för lite extra swoosh, och det gör det ju uppenbarligen.

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Har du prövat att spara glutenklumparna på nåt sätt? Är de som surdeg som går att frysa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara gjort detta en gång. Som jag skrev var brödet inte värt mödan, men det var kul att prova.

      Radera
  6. Hemgjord seitan är jättegott, om man kryddar det ordentligt. Jag brukar göra korv, kebab och biffar av mitt gluten. Om man använder glutenmjöl så kan man krydda direkt i degvätskan och sen koka degen i en kryddig buljong. Det går utmärkt att frysa gluten, både tillagad och "rå". 😀

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera