Vaniljglass utan glassmaskin
Om du föredrar att göra den i glassmaskin kan du koka grädden med mjölken och öka antalet äggulor till 4st.
Glassen får bättre konsistens om du låter smeten stå i kylskåp över natten. Då sväller proteinerna och smeten tjocknar.
200g mjölk
100g vit sirap
3 äggulor
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
- Snitta vaniljstången.
- Koka upp mjölk, vaniljstång och vit sirap. Vispa äggulorna. Plocka upp och skrapa ur vaniljstången.
- Häll mjölken över äggulorna under vispning. Häll tillbaks smeten i kastrullen och värm smeten till 85° under ständig vispning.
- Låt smeten svalna i vattenbad. Kyl den i kylskåp.
- Kyl en långpanna ca 25x15cm i frysen 1h. Bre ut glassmeten i långpannan. Sätt tillbaks den i frysen.
- Rör om efter 20 minuter. Vispa grädden. Vispa ner grädden i glassmeten. Frys den minst 2h. Låt glassen tina 15 minuter i kylskåp innan servering.
Fransk äppelkaka
Receptet kommer från Vår kokbok.
3/4kg äpplen (ca 6st)
citron
100g mandel
100g smör
100g socker
2 stora ägg
2 msk pressad citron
- Skala och skiva äpplena. Lägg äpplena i en ugnsform och pressa över lite citron.
- Mixa mandeln och blanda ner smör, socker, ägg och citron.Häll smeten över äpplena.
- Grädda kakan cirka 30 minuter på 175°. Låt den svalna lite innan servering.
Har du ingen mixer kan du hacka mandeln
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar