Med den långa jästiden trodde jag att degen skulle bli väldigt sur, men det blev den inte. För att degen ska bli sur måste den jäsa upp mer. Om jag vill göra ett surt rågbröd ska jag låta degen jäsa väldigt högt. Sedan stöta den (slå degen med knutna nävar), låta den jäsa igen och sedan baka ut brödet. Då borde det bli surt.
Långjäst och knådfritt valnötsbröd
100g rågsurdeg
250g rågmjöl
700g vetmjölspecial
750g vatten
20g salt
150g grovhackade valnötter
- Blanda alla ingredienser utom valnötterna. Låt det jäsa 13-15h*, gärna över natten.
- Häll ner valnötterna. Låt degen jäsa 1-2h* till och vik den två gånger under tiden.
- Dela degen i två delar. Runddriv dem och lägg de i jäskorgar.
- Låt bröden jäsa 4-5h*.
- Grädda bröden på en sten som värmts i ugnen minst 11/2h. Häll vatten på en varm plåt i botten av ugnen. Sänk temperatuen när brödet blivit lagom mörkt. Ta ut det efter 30-40 minuter i ugnen.
Åh, vilka härliga bröd!
SvaraRaderaOch trevligt med lite matnyttig info också.
Ja de blev riktigt fina. Det är faktist valnötsbröd jag håller i i min proflibild.
SvaraRaderafint! kul att du också bakar knådfritt!
SvaraRaderaintressant förresten att du viker degen först efter jäsning, det brukar jag göra när jag bakar med jäst, men av någon anlening har jag inte testat det med surdegsbröd. det ska jag testa!
SvaraRaderaRoligt att du hittat till min blogg
SvaraRadera