Apelsintryffel med aprikos och honungsgelé (16 st)
Gelé
11/2 gelatinblad
80g aprikospuré
50g honung
20g citron
- Lägg geltinbladen i blöt. Koka upp aprikospuré, honung och citron.
- Krama ur gelatinbladen och lös dem i aprikossylten. Häll upp det i en ca 1x1 dm stor låda. Låt det stelna i kylskåp. Det tar ungefär en timme.
Tryffel
60g choklad (70% kakao)
10g citruslikör (Grand Marnier)
25g grädde
rivet skal från 1/3 apelsin
10g glykos
- Finhacka chokladen. Koka upp likör, grädde, apelsinskal och glykos. Sila bort apelsinskalet och häll apelsingrädden över chokladen.
- Låt det stå en minut och rör sedan runt i det. Upprepa detta tills all choklad har smält. Här hade jag problem med att chokladen inte smälte. Då värmde jag den i försiktigt i mikrovågsugn och i vattenbad.
- Bre ut tryffel över gelén.
- När det stelnat kan du stjälpa upp godiset och skära det i bitar
Tonkatryffel med hallonvaniljgelé
Gelé
11/2 gelatinblad
100g hallonpuré
50g socker
1/2 vaniljstång
- Lägg geltinbladen i blöt. Snitta vaniljstången. Koka hälften av hallonpurén, sockret och vaniljen i fem minuter.
- Krama ur gelatinbladen och lös dem i hallonsylten. Häll upp det i en ca 1x1 dm stor låda. Låt det stelna i kylskåp. Det tar ungefär en timme.
Tryffel
60g choklad (70% kakao)
35g grädde
1 tonkaböna
10g glykos
- Finhacka chokladen. Koka upp grädde, tonkabönan och glykos. Låt det dra i fem minuter. Koka upp det igen och häll det över chokladen.
- Låt det stå en minut och rör sedan runt i det. Upprepa detta tills all choklad har smält. Om all choklad inte smälter kan du värma det i vattenbad. Bre ut tryffel över gelén.
- När det stelnat kan du stjälpa upp godiset och skära det i bitar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar