söndag 13 mars 2011

Tryfflar med fruktgelé

Igår gjorde jag de här fina tryfflarna.

Apelsintryffel med aprikos och honungsgelé (16 st)

Gelé
11/2 gelatinblad
80g aprikospuré
50g honung
20g citron

  1. Lägg geltinbladen i blöt. Koka upp aprikospuré, honung och citron.
  2. Krama ur gelatinbladen och lös dem i aprikossylten. Häll upp det i en ca 1x1 dm stor låda. Låt det stelna i kylskåp. Det tar ungefär en timme.
Tryffel
60g choklad (70% kakao)
10g citruslikör (Grand Marnier)
25g grädde
rivet skal från 1/3 apelsin
10g glykos
  1. Finhacka chokladen. Koka upp likör, grädde, apelsinskal och glykos. Sila bort apelsinskalet och häll apelsingrädden över chokladen. 
  2.  Låt det stå en minut och rör sedan runt i det. Upprepa detta tills all choklad har smält. Här hade jag problem med att chokladen inte smälte. Då värmde jag den i försiktigt i mikrovågsugn och i vattenbad.
  3. Bre ut tryffel över gelén.
  4. När det stelnat kan du stjälpa upp godiset och skära det i bitar
  Tonkatryffel med hallonvaniljgelé

Gelé
11/2 gelatinblad
100g hallonpuré
50g socker
1/2 vaniljstång
  1. Lägg geltinbladen i blöt. Snitta vaniljstången. Koka hälften av hallonpurén, sockret och vaniljen i fem minuter.
  2. Krama ur gelatinbladen och lös dem i hallonsylten. Häll upp det i en ca 1x1 dm stor låda. Låt det stelna i kylskåp. Det tar ungefär en timme.
Tryffel
60g choklad (70% kakao)
35g grädde
1 tonkaböna
10g glykos
  1. Finhacka chokladen. Koka upp grädde, tonkabönan och glykos. Låt det dra i fem minuter. Koka upp det igen och häll det över chokladen.
  2.  Låt det stå en minut och rör sedan runt i det. Upprepa detta tills all choklad har smält. Om all choklad inte smälter kan du värma det i vattenbad. Bre ut tryffel över gelén.
  3. När det stelnat kan du stjälpa upp godiset och skära det i bitar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar