söndag 4 december 2011

Choklad, plommon och mandel

Den här ganska lyxiga desserten går snabbt att laga (förutsatt att man har plommonmarmelad). Den marmeladen passar förvånansvärt bra ihop med chokladen. Mandeln tillför både krispighet och smak.


Plommonmarmelad med vanilj
Jag utgick ifrån ett recept i vår kokbok.
11/2 kg syrliga plommon
50-200g vatten
1 stång ceylonkanel
1kg socker
2 tsk citronsyra

  1. Dela plommonen och spara kärnorna i en tygpåse. Koka upp kärnor, kanel, vanilj, och väl mogna plommon med 50g vatten, eller knappt mogna med 200g vatten.
  2. Låt det sjuda 30 minuter och sedan koka kraftigt utan lock 5 minuter.
  3. Ta bort kryddorna och kärnpåsen och koka marmeladen kraftigt i 15 minuter utan lock.
  4. Lös upp citronsyran i 1msk vatten och rör ner den i marmeladen. Häll upp det i väl rengjorda burkar.
Karamelliserade mandlar
100g mandlar
100g socker
1msk vatten
  1. Rosta mandlarna på 200°.
  2. Värm sockret och vattnet i en kastrull tills det blir gyllenbrun karamell. Vänd ner mandlarna och häll upp det på ett bakplåtspapper.
  3. Hacka de karamelliserade mandlarna till lagom stora munsbitar.

Choklad chantilly
80g mörk choklad (70% kakao)
80g vatten
  1. Hacka chokladen och förbered en bunke med isvatten. Lägg en skål i isvattnet.
  2. Värm vatten och choklad under omrörning tills chokladen smält. Häll sedan över det till bunken i isvattnet.
  3. Vispa kraftigt till det blivit en tjock chokladmousse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar