Plommonmarmelad med vanilj
Jag utgick ifrån ett recept i vår kokbok.
11/2 kg syrliga plommon
50-200g vatten
1 stång ceylonkanel
1kg socker
2 tsk citronsyra
- Dela plommonen och spara kärnorna i en tygpåse. Koka upp kärnor, kanel, vanilj, och väl mogna plommon med 50g vatten, eller knappt mogna med 200g vatten.
- Låt det sjuda 30 minuter och sedan koka kraftigt utan lock 5 minuter.
- Ta bort kryddorna och kärnpåsen och koka marmeladen kraftigt i 15 minuter utan lock.
- Lös upp citronsyran i 1msk vatten och rör ner den i marmeladen. Häll upp det i väl rengjorda burkar.
Karamelliserade mandlar
100g mandlar
100g socker
1msk vatten
- Rosta mandlarna på 200°.
- Värm sockret och vattnet i en kastrull tills det blir gyllenbrun karamell. Vänd ner mandlarna och häll upp det på ett bakplåtspapper.
- Hacka de karamelliserade mandlarna till lagom stora munsbitar.
Choklad chantilly
80g mörk choklad (70% kakao)
80g vatten
- Hacka chokladen och förbered en bunke med isvatten. Lägg en skål i isvattnet.
- Värm vatten och choklad under omrörning tills chokladen smält. Häll sedan över det till bunken i isvattnet.
- Vispa kraftigt till det blivit en tjock chokladmousse.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar