söndag 4 december 2011

Rågsurdegsbröd

Detta är mitt grundrecept för rågsurdegsbröd som ger ett mustigt och syrligt bröd.
100g rågsurdeg
300g rågmjöl
650g vetemjöl special
750g vatten
20g salt

  1. Blanda alla ingredienser (det behöver inte knådas) och låt degen jäsa 10h i rumstemperatur.
  2. Vik degen tre gånger med 30 minuters mellanrum och låt sedan degen vila 1h.
  3. Dela degen i två delar och runddriv dem till bröd.
  4. Jäs bröden i korg antingen 3h i rumstemperatur eller 6h i kylskåp.
  5. Värm en baksten på 275° 2h innan bröden ska gräddas och sätt en plåt på botten av ugnen.
  6. Snitta bröden och skjutsa in dem på den varma stenen och häll 2dl vatten på plåten. Sänk temperaturen till 150° när bröden är lagom mörka. Plocka ut dem när de gräddats 40 minuter.

4 kommentarer:

  1. Fint bröd du gjort. Det ser gott ut.
    Louise

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag bakar inte så mycket så detta kanske är en dum fråga men hur gör man rågsurdeg? Är det något man köper eller finns där ett grundrecept du använder?
    /Alexandra

    SvaraRadera
  3. Hej Alexandra!
    En rågsurdeg gör du helt enkelt genom att blanda rågmjöl och vatten. Några dagar senare blandar du i mer mjöl och vatten och nästa dag blandar du i lite till.

    Då har du en rågsurdeg men det dröja några baka innan du fått ordentlig fart på surdegen och därför är det bra att använda lite (bara några gram) jäst när du bakar i början.

    Här är mitt recept på surdeg,http://sottochsurt.blogspot.se/2010/02/vetesurdeg.html

    Det går utmärkt med samma recept till rågsurdeg.

    Lycka till!

    SvaraRadera