Årets julgodis blev fräsch och smidig chokladdoppad apelsinmarsipan, kryddiga och lömskt heta kryddtryfflar och söta pistagemacroner.
Chokladdoppad apelsinmarsipan (20 st)
100g skalad mandel
50g vit sirap
50g strösocker
50g vatten
1/2 vaniljstång
1 msk grand marnier
rivet skal från 1/2 apelsin
100g mörk choklad
100g skalad mandel
50g vit sirap
50g strösocker
50g vatten
1/2 vaniljstång
1 msk grand marnier
rivet skal från 1/2 apelsin
100g mörk choklad
- Mixa mandeln fint och sikta det genom en sil.
- Snitta vaniljstången och koka den med sirap, socker och vatten. Koka det ca 5 minuter till det blir en tjock sockerlag och bubblorna långsamt stiger upp ur sockerlagen.
- Häll sockerlag, apelsinlikör och rivet skal över de malda mandlarna och blanda till en smidig massa.
- Dela marsipanen i 20 bitar och rulla dem till kulor. Temperera chokladen och doppa kulorna i den.
Kryddtryfflar (20st)
120g choklad
1 stång ceylonkanel
en nypa habaneropulver (väldigt stark chili)
2 lagerblad
15 korianderfrön
20g honung
70g grädde
kakao
- Hacka chokladen fint. Koka upp kryddorna, honungen och grädden. Sila bort kryddorna.
- Häll kryddgrädden över chokladen. Rör om tills all choklad smält. Låt det stelna.
- Dela tryffeln i 20 bitar rulla dem runda och täck dem med kakao.
Pistagemakroner (25st färdiga makroner)
60g skalad mandel
60g pistagemandel
170g florsocker
90g äggvita (ca 3st)
2 msk strösocker
Ganache
100g mörk choklad
80g grädde
10g honung
- Mal mandel och pistagemandel i en mandelkvarn eller mixer. Blanda det med florsocker och sikta genom en sil.
- Vispa äggvitan och häll efterhand ned strösockret. Vänd ned mandelsockret. Smeten ska inte vara för fluffig.
- Spritsa 5 kr stora rundlar av smeten. Låt dem torka i 1h och sätt ugnen på 125 grader.
- Grädda kakorna i cirka 20 minuter. De är klara när de lossnar från plåten.
- Gör ganachen: Hacka chokladen, koka upp grädde och honungen, häll det över chokladen och blanda tills all choklad smält.
- Fördela ganachen över hälften av makronerna. Sätt de andra kakorna ovan på.
- Förvara dem i kylskåp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar