söndag 18 december 2011

Julbak

Om mindre är en vecka är det julafton och det är hög tid för julbaken. Jag har bakat kryddpepparkakor och fyllda saffransbullar. Det här de godaste saffransbullarna jag någonsin har bakat. Jag tycker att fyllningen med smör, socker, vanilj, kardemumma, citrus, mandel och russin förhöjer saffransmaken. Jag penslar bullarna med en tjock sockerlag innan de gräddas för att få en blank karamelliserad yta men det går också bra att sikta florsocker över de färdiga bullarna.

Saffransbullar (16 st)
300g vetesurdeg
400g vetemjöl special
7,5g saffran (här blev det visst fel: 0,75g ska det vara, ett och ett halvt paket)
180g mjölk
2,5g salt
150g socker
1 ägg
100g smör
Fyllning
100g smör
80g socker
20g hemgjort vaniljsocker
1 tsk nymald kardemumma
skal från 1/4 citron
skal från 1/4 apelsin
50g hackad mandel
50g hackade russin

  1. Knåda alla ingredienser till degen utom smöret på låg hastighet i 15 minuter i degblandare. 
  2. Häll ner smöret skuret i kuber och knåda degen 10 minuter till.
  3. Låt den jäsa 2-3h.
  4. Blanda alla ingredienser till fyllningen. Värm eventuellt det lite i microvågsugn för att det ska gå lättare att bre ut.
  5. Baka ut bullarna. Här kan du välja att göra snäckor (som kanelbullar) eller snurra bullarna runt fingrarna.
      • Kavla ut degen cirka 1 cm tjock.
      • Bre ut fyllningen.
      • Vik ett treslag, vik först en tredjedel över den andra tredjedelen. Vik sedan den sista tredjedelen över dem båda. Kavla ut det igen. 
      • Dela den i 16 strimlor
      • Snurra en strimla 2-3 varv runt långfingret och pekfingret. Dra den sedan runt om snurran.
    6.  Låt bullarna jäsa i ca 2-3h. Värm en ugn på 200°(gärna varmluft). Pensla eventuellt bullarna med en tjock sockerlag(100g socker 50g vatten).
    7.  Grädda dem 15-20 minuter. 

Jag bakade kryddpepparkakor med riktigt smör, brunt farinsocker, sirap, grädde, vetemjöl, bikarbonat, kanel, ingefära, nejlika, pomerans, korianderfrö och kardemumma. De  blev härligt kryddiga och krispiga. Det enda som jag tror hade gjort de bättre är lite lövig frasighet. Nästa år ska bearbeta degen liknande Julia Childs mördeg.



2 kommentarer:

  1. Testade saffransbullarna och dom blev sagolikt goda. Mitt nya standardrecept tror jag.

    (Tog för övrigt ca 1,5 kuvert saffran, typ 0,7 gram men gissar att det ska vara 0,5 gram i receptet och inte 7,5 gram som det står)

    SvaraRadera
  2. Roligt att du tyckte om dem. Jag gjorde dubbla satsen med tre paket saffran men jag tror inte det är så noga.

    SvaraRadera