Deg
800g vetesurdeg
1600g vetemjöl special
1200g vatten
40g salt
Ovanpå
olivolja
rosmarin
2kg tomat
1 msk salt
4 mozzarelaostar
flingsalt
basilika
- Knåda surdeg, mjöl och vatten 30-40 minuter. Degen ska bli slät och seg och bilda långa trådar när du drar i den.
- Häll i saltet och knåda degen i 10-20 minuter på högsta hastigheten.
- Låt degen jäsa i 3-4h och vik den gärna 3 gånger under tiden.
- Kavla ut degen till två platta bröd och lägg de i oljade långpannor. Strö över rosmarin och håll på rikligt med olivolja. Tryck gropar med fingertopparna. Det gör att brödet suger upp olivoljan bättre.
- Låt bröden jäsa 14-20h i kylskåp eller ca 4h i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 275° varmluft (utan varmluft kan man bara grädda en långpanna i taget) och lägg en plåt i botten av ugnen.Hacka tomaterna och lägg dem i en sil. Häll på 1msk salt och låt saltet dra ut vatten ur tomaten i 30 minuter. Det gör att foccacian inte blir tung och degig av tomaterna. Skär mozzarellan till kuber.
- Lägg tomat, mozzarella och salt på foccacian och sätt in de i ugnen. Häll vatten på den varma plåten. Håll kåll på att bröden inte bränns. Blir de för morka kan du sänka temperaturen till 200°.Hacka basilika.
- Ta ut bröden efter cirka 30 minuter. Fördela basilikan över bröden.
Surt att du fick göra om inlägget...men det blev ju bra till sist!
SvaraRaderaSer jättgott ut. :)
SvaraRaderaHoly shit ge mig en sån
SvaraRaderaaww vad duktig du är :D
SvaraRaderaDet ser super gott ut!!
SvaraRadera