lördag 12 juni 2010

Focaccia med tomat, mozzarella och basilika

Foccacia är ett platt italienskt bröd med olivolja på. Det är vanligt med örter, oliver, eller ost ovan på. Det här receptet räcker till två långpannor 35x40cm. Det går utmärkt att halvera receptet.

Deg
800g vetesurdeg
1600g vetemjöl special
1200g vatten
40g salt

Ovanpå
olivolja
rosmarin
2kg tomat
1 msk salt
4 mozzarelaostar
flingsalt
basilika

  1. Knåda surdeg, mjöl och vatten 30-40 minuter. Degen ska bli slät och seg och bilda långa trådar när du drar i den.
  2. Häll i saltet och knåda degen i 10-20 minuter på högsta hastigheten.
  3. Låt degen jäsa i 3-4h och vik den gärna 3 gånger under tiden.
  4. Kavla ut degen till två platta bröd och lägg de i oljade långpannor. Strö över rosmarin och håll på rikligt med olivolja. Tryck gropar med fingertopparna. Det gör att brödet suger upp olivoljan bättre.
  5. Låt bröden jäsa 14-20h i kylskåp eller ca 4h i rumstemperatur. 
  6. Sätt ugnen på 275° varmluft (utan varmluft kan man bara grädda en långpanna i taget) och lägg en plåt i botten av ugnen.Hacka tomaterna och lägg dem i en sil. Häll på 1msk salt och låt saltet dra ut vatten ur tomaten i 30 minuter. Det gör att foccacian inte blir tung och degig av tomaterna. Skär mozzarellan till kuber.
  7. Lägg tomat, mozzarella och salt på foccacian och sätt in de i ugnen. Häll vatten på den varma plåten. Håll kåll på att bröden inte bränns. Blir de för morka kan du sänka temperaturen till 200°.Hacka basilika.
  8. Ta ut bröden efter cirka 30 minuter. Fördela basilikan över bröden.

5 kommentarer:

  1. Surt att du fick göra om inlägget...men det blev ju bra till sist!

    SvaraRadera
  2. Ser jättgott ut. :)

    SvaraRadera
  3. Holy shit ge mig en sån

    SvaraRadera
  4. aww vad duktig du är :D

    SvaraRadera