måndag 28 juni 2010

Skållat rågbröd med kummin

Detta är ett saftigt och gott rågbröd som lättskållas med 70° vatten.
300g grovt rågmjöl
600g vatten, 70°
500g vetemjöl special
400g vetesurdeg
5g kummin
20g salt

  1. Häll det varma vattnet över rågmjölet. Låt det svälla i minst 30 minuter.
  2. Krossa kumminen i en mortel. Knåda skållningen, kummin, surdeg och vetemjöl i ca 10 minuter.
  3. Häll i saltet och knåda degen på högsta hastighet i 10 minuter.
  4. Låt degen jäsa i 3-4h.
  5. Baka ut degen till två runda bröd. Jag brukar bara vika dem lite slarvigt och grädda bröden med vecket uppåt. Då spricker de upp snyggt.
  6. Låt bröden jäsa i cirka 3h. Värm en baksten på 275° 2h innan bröden ska gräddas. Sätt en plåt i botten av ugnen.
  7. Skjutsa in bröden på den varma stenen och häll 1,5 dl vatten på plåten. Sänk tenperaturn till 175° när bröden har fått fin färg. Ta ut bröden efter 40 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar