söndag 27 juni 2010

Midsommartårtan

Den här tårtan har vi gjort varje midsommar så länge jag kan minnas. Ett tips är att göra tårtan dagen innan den ska ätas. Då hinner gelén stelna och smakerna sätta sig.







Mazarinbotten med apelsin (8-10 bitar)
Från början var den här bottnen ganska torr och tråkig. Vi har lyxat till den med apelsin och apelsinlikör.
170g mandelmassa
130g smör
70g socker
2 ägg
skal från 1 apelsin
2 msk grand marnier
1 tsk bakpulver
110g vetemjöl
  1. Smörj och bröda en kaiserform 25cm i diameter. Smula sönder mandelmassan. Blanda i smöret och vispa det luftigt. Vispa i socker, ägg, apelsinskal och grand marnier. Rör ner vetemjöl och bakpulver.
  2. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen på 175° i ca 15 minuter.
Ovanpå
 I år gjorde vi gelé på jordgubbssaft men allra godast blir det med gelé på flädersaft. Tyvärr var fjolårets flädersaft slut.
saft från en apelsin
hemgjord vaniljkräm
1 liter jordgubbar
1,5dl gelé
  1. Pressa apelsinen över bottnen. Bre ut vaniljkrämen
  2. Sätt in tårtan i kylen. Rensa och dela jordgubbarna och lägg de på vaniljkrämen. Ställ tillbaks tårtan i kylen.
  3. Värm gelén trögflytande och pensla den över bären på tårtan. Förvara tårtan i kylskåp fram till servering.
Vaniljkräm (crème patisserie)
3dl mjölk
1/2 vaniljstång
3 äggulor
75g socker
25g maizena
15g smör
  1. Koka upp mjölk och vaniljstång. Vispa ägg, socker och maizena.
  2. Häll över den varma mjölken. Häll tillbaks det i grytan.Värm det under omrörning till 85°. Det är viktigt att du vispar hela tiden.
  3. Rör ner smöret. Kyl krämen i vattenbad. Rör om några gånger under tiden.

      Inga kommentarer:

      Skicka en kommentar