Mazarinbotten med apelsin (8-10 bitar)
Från början var den här bottnen ganska torr och tråkig. Vi har lyxat till den med apelsin och apelsinlikör.
170g mandelmassa
130g smör
70g socker
2 ägg
skal från 1 apelsin
2 msk grand marnier
1 tsk bakpulver
110g vetemjöl
- Smörj och bröda en kaiserform 25cm i diameter. Smula sönder mandelmassan. Blanda i smöret och vispa det luftigt. Vispa i socker, ägg, apelsinskal och grand marnier. Rör ner vetemjöl och bakpulver.
- Grädda bottnen i nedre delen av ugnen på 175° i ca 15 minuter.
I år gjorde vi gelé på jordgubbssaft men allra godast blir det med gelé på flädersaft. Tyvärr var fjolårets flädersaft slut.
saft från en apelsin
hemgjord vaniljkräm
1 liter jordgubbar
1,5dl gelé
- Pressa apelsinen över bottnen. Bre ut vaniljkrämen
- Sätt in tårtan i kylen. Rensa och dela jordgubbarna och lägg de på vaniljkrämen. Ställ tillbaks tårtan i kylen.
- Värm gelén trögflytande och pensla den över bären på tårtan. Förvara tårtan i kylskåp fram till servering.
3dl mjölk
1/2 vaniljstång
3 äggulor
75g socker
25g maizena
15g smör
- Koka upp mjölk och vaniljstång. Vispa ägg, socker och maizena.
- Häll över den varma mjölken. Häll tillbaks det i grytan.Värm det under omrörning till 85°. Det är viktigt att du vispar hela tiden.
- Rör ner smöret. Kyl krämen i vattenbad. Rör om några gånger under tiden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar