torsdag 17 juni 2010

Grovt rågsurdegsbröd med yoghurt

Det här brödet är godast dagen efter det bakades. Då har det blivit mustigt och syrligt.
400g rågsurdeg
400g yoghurt
250g vatten
200g grovt rågmjöl
600g vetemjöl special
20g salt
  1. Knåda surdeg mjöl och vatten i 10-15 minuter.
  2. Häll i saltet och knåda degen 10 minuter.
  3. Låt degen jäsa i 3-4h.
  4. Dela degen i två delar. Tryck ut de lite och vik sedan ihop dem slarvigt. Lägg bröden i jäskorgar med vecket nedåt. När bröden gräddas är tanken att vecket ska spricka upp snyggt.
  5. Värm en baksten i ugnen på 275° cirka 2h innan bröden ska gräddas. Lägg en plåt i botten av ugnen.
  6. Skjutsa in bröden på stenen och häll vatten på plåten. Grädda bröden i 40 minuter. Sänk temperaturen till 200° efter 20 minuter när bröden har fått fin färg.
  7. Spraya de gräddade bröden med vatten för knaprigare skorpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar