400g rågsurdeg
400g yoghurt
250g vatten
200g grovt rågmjöl
600g vetemjöl special
20g salt
- Knåda surdeg mjöl och vatten i 10-15 minuter.
- Häll i saltet och knåda degen 10 minuter.
- Låt degen jäsa i 3-4h.
- Dela degen i två delar. Tryck ut de lite och vik sedan ihop dem slarvigt. Lägg bröden i jäskorgar med vecket nedåt. När bröden gräddas är tanken att vecket ska spricka upp snyggt.
- Värm en baksten i ugnen på 275° cirka 2h innan bröden ska gräddas. Lägg en plåt i botten av ugnen.
- Skjutsa in bröden på stenen och häll vatten på plåten. Grädda bröden i 40 minuter. Sänk temperaturen till 200° efter 20 minuter när bröden har fått fin färg.
- Spraya de gräddade bröden med vatten för knaprigare skorpa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar